Inici / Viure a Sant Quirze / Drets Civils i Gènere / Agenda per la Igualtat

Agenda per la Igualtat

Agenda per la igualtat

Mes de març, mes de les dones

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, el 8 de març s'organitza tot un seguit d'activitats reivindicatives i de sensibilització. L'acte central té lloc el 8 de març amb el lliurament del Premi Dona de Sant Quirze, amb el qual es vol homenatjar simbòlicament totes les dones que amb les seves accions han aportat al municipi  millores que han ajudat a avançar en la igualtat entre dones i homes.

Podeu consultar la programació d'aquest any a "Documents relacionats".

 

Una mica d'història...

La instauració d'aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d'un llarg procés. Sovint s'atribueix la celebració de la data a l'incendi ocorregut el 1908 en una fàbrica tèxtil de Nova York. En aquest, hi haurien mort un centenar de treballadores que s'havien declarat en vaga i s'havien tancat dins la fàbrica.

La realitat, però, és més complexa. Els fets de Nova York serien tres i no un de sol: la vaga de treballadores del tèxtil de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton i l'incendi de la Triangle Shirtwaist Company el dia 25 de març de 1911. En aquest últim, hi van morir 142 obreres (la majoria immigrants joves) que l'any anterior havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals.

Les primeres celebracions del Dia de la Dona, les van dur a terme les socialistes nord-americanes el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa, l'any 1910, en la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin proposà l'establiment del Dia Internacional de la Dona per tal de promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Així, doncs, el 19 de febrer de 1911 les europees celebraren la diada. El Dia Internacional de la Dona queda fixat al 8 de març a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d'aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917.  

Dia Internacional contra la Violència Masclista

El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional contra la Violència Masclista. Malauradament, a la nostra societat i  també al nostre municipi continua existint violència contra les dones, com a expressió màxima d'unes relacions de poder desiguals entre dones i homes. Per tal de sensibilitzar tota la ciutadania sobre aquest problema social i denunciar aquesta greu vulneració dels drets de les dones, durant tot el mes de novembre s'organitzen activitats entorn de la violència masclista.

Cal dir que aquesta problemàtica es treballa durant tot l'any i que, dia a dia, al nostre municipi hi ha tot un seguit de serveis i de professionals que estan donant suport a les dones que es troben en situació de violència, així com als seus fills i filles. La violència de gènere també s'aborda treballant la coeducació als centres educatius, ja que les desigualtats entre dones i homes es generen a través dels rols apresos i imposats socialment a partir d'estereotips sexistes, i l'educació no sexista, tant a l'escola com a les famílies, és una eina imprescindible per a eliminar les desigualtats de gènere i conseqüentment la violència masclista.

 

Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones

El 28 de maig se celebra arreu del món el Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones. Amb aquest motiu, durant tot el mes de maig, al nostre municipi s'organitzen activitats entorn de la salut de les dones, promogudes per la Regidoria d'Igualtat i Ciutadania.

El Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones és una diada que es va instituir a Costa Rica l’any 1987, amb l’objectiu que cada any es dediqui un dia a fer públic l’estat de salut de les dones, les seves demandes i el compromís de les administracions per afavorir-les.

Cada vegada es reconeix més que hi ha diferències entre homes i dones en els factors que determinen la salut, fet que fins fa poc havia quedat ignorat. Els diferents rols i comportaments entre dones i homes en una cultura determinada, dictats pels valors i les normes de gènere d’aquesta cultura, poden generar diferències de gènere. Aquestes normes i valors poden comportar també desigualtats de gènere, és a dir, diferències entre homes i dones que sistemàticament donen poder a un grup en perjudici de l’altre. Els objectius són incrementar la sensibilització de les persones professionals de la salut pel que fa als rols, les normes i les desigualtats de gènere, així com promoure un canvi social que elimini les barreres de gènere com a barreres per a la salut. 

 

Programa Dia Internacional contra la violència de gènere

X
Per millorar els nostres serveis, emprem cookies amb finalitats estadístiques.
Si continues navegant, entenem que acceptes que n'utilitzem.
Pots ampliar la informació aquí.
Accepto